Gebruik en (vrije)rechten

Geen van de foto’s mogen zonder toestemming of zonder aankoop worden gebruikt van deze website. Na een aankoop is de kopende partij vrij in gebruik volgens onze richtlijnen. De foto’s die wij aanbieden zijn rechtenvrij en kunnen voor redactioneel gebruik worden ingezet. Tegen een kleine vergoeding per afbeelding kunt u de foto’s dus vrij gebruiken. U wordt hiermee niet de eigenaar van de afbeelding. De fotograaf blijft de eigenaar en u kunt na betaling de foto vrij gebruiken.

Redactioneel of commercieel

Bij Beeldbank Gooi verkopen wij de foto’s onder een licentie. Dat is een gebruiksrecht. Met zorg zijn onze foto’s gemaakt. Ook in het kader van portretrecht. Met foto’s waarop meerdere mensen zichtbaar zijn is er geen quitclaim (portretrechtovereenkomst) getekend met de personen op de foto tenzij anders aangegeven. 

Foto’s waarop mensen zichtbaar zijn mogen niet gebruikt worden voor commercieel gebruik/advertenties (promotie van een product, dienst of bedrijf), wel voor redactioneel gebruik. Met een foto van een evenement of straat is het natuurlijk niet mogelijk om elke persoon van toestemming te voorzien.

Al onze foto´s die je kan aanschaffen zijn voor redactioneel gebruik (tenzij ook aangegeven dat het voor commercieel gebruik is). Je kan ze inzetten voor de volgende uitingen: in een nieuwsbrief, een website, een informatief sociale media bericht, een magazine, een boek, een krant, privé gebruik, een e-magazine, een e-book of een blog.

U bent als eindgebruiker(koper) zelf verantwoordelijk voor het juiste gebruik van de foto.

Redactioneel gebruik

Wanneer een foto wordt gebruikt als illustratie bij een nieuwsbericht of informatief verhaal, spreken we van redactioneel gebruik. De mensen die op de foto staan en in openbare ruimte zijn gefotografeerd hoeven hiervoor geen toestemming te hebben gegeven. Houd er wel altijd rekening mee dat je als gebruiker de personen op de foto niet in een verkeerde of negatieve context plaatst.

Let op: een redactionele licentie is alleen van toepassing als er in de publicatie géén sprake is van een winstoogmerk. In het geval van redactioneel gebruik ondersteunt de foto enkel de inhoud van het verhaal.

Commercieel gebruik

Wanneer een foto wordt gebruikt om een dienst, product of een bedrijf te promoten spreken wij van commercieel gebruik. Je kunt bij Beeldbank Gooi een foto commercieel inzetten als dit bij de foto ook vermeld staat.  Commerciële uitingen kunnen zijn: een advertentie, een flyer, een brochure, een marketing-campagne, een film, een (wens-)kaart, een poster, als onderdeel van muurkunst, in een affiche, als etiket, op een reclamebord, een abri, of een TV-serie. 

Bij al het commerciële gebruik is portretrecht en/of auteursrecht aan de orde. Dat is van toepassing op (herkenbare) personen, gebouwen en merken. Bij iedere foto staat vermeld of het portretrecht via een model release door de fotograaf is geregeld. De geportretteerden hebben in dat geval toestemming gegeven voor gebruik in een commerciële context. Als het portretrecht is geregeld, kan het beeld zonder onze tussenkomst worden aangekocht.